A francia omlett jellegzetessége, hogy vékony, mint a palacsinta, és amikor átsül, kecskesajttal megszórjuk, félbehajtjuk, majd tálaljuk. Azaz nagyon gyorsan elkészíthető, így remek reggelire, de akár ebédre, vacsorára is, főleg ha nincsen időnk főzicskélni. Az omlettet különlegessé varázsolhatjuk egyéb fűszerek, alapanyagok hozzáadásával – íme egy nagyon finom variáció:..
Hozzávalók
- 3 tojás
- 50ml tej
- Só, bors
- 2 ek kecskesajt
- 1ek aprított szárított paradicsom
- 1ek aprított bazsalikom
- Bazsalikom olaj
- vaj vagy margarin
Elkészítés
- Egy kézi habverővel verjük fel a tojást a tejjel, majd sózzuk, borsozzuk meg.
- Egy lapos serpenyőt vagy palacsintasütőt kenjünk meg vajjal, és öntsük bele a felvert tojásokat. Süssük ki a palacsintához hasonlóan – amikor a tojás már nem folyik, szórjuk meg a kecskesajttal, szárított paradicsommal és aprított bazsalikom levelekkel. Öntsünk le 2ek bazsalikom olajjal (opcionális).
- A serpenyőben egy lapos fakanál segítségével hajtsuk félbe, majd 1-2 perc múlva csúsztassuk át egy tányérra.
- Vágjuk félbe, és tálaljuk melegen.
Tippek
- Tálaljuk zsemlével, toast-tal, crostinivel és zöldsalátával.
- Bazsalikom olajat könnyen tudunk magunk készíteni – csupán turmixoljunk össze kb 20 bazsalikom levelet 1.5 dl olívaolajjal!
- A fenti adag 1-2 személyre elegendő, attól függően, hogy mekkora az étvágyunk.
- Az eredeti, hagyományos változat babaétel is lehet!
- A franciák általában nem használnak friss tejet, így az eredeti recept is UHT tejet ír elő – azzal is ki lehet próbálni.
- A francia omlett egy egészséges étel, így ajánljuk mindenkinek, aki figyel az alakjára és az egészségére.
Zest.hu