A zöld spárga egyik klasszikus társa a tojás – az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legkielégítőbb reggeli vagy brunch friss, blansírozott spárgával való tunkolás lágy vagy tükörtojásban. A következő tojásos spárga egy nagyon finom variáció.
Hozzávalók
- 2 tojás
- 80 dkg zöldspárga
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk kapribogyó (capucines)
Elkészítés
- A tojásokat forró vízben 10 percig megfőzzük. Lecsurgatjuk, hidegideg vízben hűlni hagyjuk. Amikor teljesen lehűltek, durva sajtreszelőn lereszeljük.
- A spárgákat óvatosan behajlítjuk, és engedjük a száraz végeket maguktól letörni. Forró vízben blansírozzuk (2-3 perc) vagy gőz felett pároljuk.
- A spárgákat lecsurgatjuk, egy tálalóedénybe vagy tányérokra helyezzük. Lecsololjuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a reszelt tojással és a kapribogyókkal.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Ideális előétel, reggeli vagy brunch friss kenyérrel, zsemlével tálalva.
- A capucines kapribogyó kicsi, golyó alakú – ecetben vagy sóban marinálva lehet kapni olasz delikben.
- Olívaolaj helyett alkalmazhatunk speciális olajat is – pl dió, chilis stb.
- A spárga legyen friss és ne legyen túl vastag.
- Tojásos spárga nagyon egészséges tavaszi étel, remekül passzol egy vegetáriánus és egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu