A halas pite (fish pie) az angol konyha egyik alapétel. Rengeteg módon el lehet készíteni, bár általában füstölt és friss halból készül, amit egy tört burgonya réteg alatt sütnek meg. Ez a zöldségpüré alatt sült tejszínes hal burgonya helyett egyéb gumós zöldségekkel készítve lett különleges, így egészségesebb is. Volt egy zacskó tenger gyümölcsei mix a fagyasztómban, így azt is hozzáadtam!
Hozzávalók
A zöldségpüréhez:
- ½ rutabaga
- 1 sárgarépa
- 1 paszternák
- ½ zeller gumó
- 50 g érett cheddar vagy ementáli sajt
- 50 g vaj
- Só bors
A halas alaphoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- ½ piros kaliforniai paprika
- ½ teáskanál cayenne
- 150 g vegyes halfilé (pl. tőkehal, füstölt foltos tőkehal, lazac) kockákra vágva
- 150 g vegyes, előfőzött tenger gyümölcsei (kagyló, garnélarák, tintahal)
- 50 ml sűrű tejszín
- 100 g spenót vagy fodros kel
- 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Meghámozzuk a gumós zöldségeket, és kockákra vágjuk. Egy lábas hideg vízbe tesszük őket, majd puhára főzzük.
- Közben kivajazunk egy hőálló edényt, és beleszórjuk a hal darabokat és a tenger gyümölcsi keveréket..
- A hagymát, paprikát és a sárgarépát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük a hagymát, paprikát és a sárgarépát, majd hozzáadjuk a cayenne-t és a spenótot. Amikor a spenót megfonnyadt, hozzáadjuk a tejszínt és pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
- A tejszínes zöldségkeveréket a halra öntjük, és a sütőben 20 percig sütjük.
- A zöldségeket leszűrjük, visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és botmixerrel vagy krumplitörővel pürézzük. Sózzuk, borsozzuk.
- A halat kivesszük a sütőből.
- A sütőt 200°C-ra vagy grillre állítjuk.
- A halra szórjuk a metélőhagyma felét. A maradék metélőhagymát összekeverjük a zöldségpürével majd a halat teljesen betakarjuk vele.
- A sajtot lereszeljük és a zöldségpürére szórjuk, majd borssal meghintjük.
- Visszatesszük a sütőbe, és szép aranyszínűre sütjük – ez kb. 10 perc lesz.
- Apróra vágott zöldpetrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu