Nyáron, amikor a piac tele van szép, érett paradicsommal, érdemes jól bevásárolni és befőzni télre, vagy szószokat, mártásokat készíthetünk tésztás ételkehez, töltött zöldségekhez, levesekhez, főzelékekhez, egytálételekhez, curry-hez stb… Ez az egyszerű vegán zöldséges paradicsomszósz szintén egy sokoldalú mártás – tészta, pizza, egytálétel vagy lasagne szószként is használható; ha kiegészítjük alaplevessel és némi zöldéggel és zöldfűszerrel, akkor pedig egy gyors és egészséges levest kapunk.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej nagy hagyma
- 2 zeller szár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros vagy narancssárga kaliforniai paprika
- 1 nagy sárgarépa
- 1 tk kapribogyó
- ½ teáskanál chili pehely (elhagyható)
- 1 kis padlizsán
- 1 közepes cukkini
- 2 tk szárított majoránna, oregánó vagy olasz fűszerkeverék
- 1 kg friss paradicsom, fürtös
- Víz
- 1 babérlevél
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát, szárzellert, fokhagymát, kaliforniai paprikát és a sárgarépát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és fedő alatt az apróra vágott zöldségeket körülbelül 8 percig pároljuk.
- Közben a padlizsánt és a cukkinit feldaraboljuk.
- A párolt zöldségekhez hozzáadjuk a kapribogyót, chili pehelyet, padlizsánt és cukkinit. Összekeverjük a szárított fűszerekkel. Lefedjük, és még vagy 5 percig pirítjuk.
- A paradicsomot felaprítjuk, és a serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forráspontig hevítjük, majd lejjebb állítjuk a hőfokot, és kb. 25-35 percig rotyogtatjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha túl sűrű, adunk még hozzá kevés vizet.
- Eltávolítjuk a babérlevelet, és botmixerrel durva vagy sima állagú mártássá pürézzük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd műanyag edényekbe vagy fagyasztózacskókba adagoljuk, és hűtőben vagy a fagyasztóban tároljuk.
- Használat előtt friss zöldfűszerekkel egészítjük ki, ami lehet bazsalikom, zöldpetrezselyem, rukkola, mentalevél stb.
Kapcsolatos receptek