Hétköznapi vacsorára vagy baráti összejövetelekre ideális ez közel-keleti módon készített a zöldséges bárányragu. A gumós zöldségeket lehet variálni – burgonyával készítve egy kiadós egytálételt kapunk, míg karalábét, sárgarépát vagy rutabagát alkalmazva alacsony szénhidráttartalmú étel lesz. Tálalható főtt tésztával, párolt rizzsel és arab kenyérlepénnyel is. Pikánsabbá varázsolhatjuk chilipor hozzáadásával.
Hozzávalók
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fahéjrúd
- 1 darab gyömbér (3 cm)
- 500 g darált bárányhús
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 tk paprika vagy 50/50 chilipor
- 1 tk őrölt koriandermag
- ¼ teáskanál őrölt kurkuma
- Só, bors
- 200 g burgonya, karalábé, sárgarépa vagy rutabaga
- 2 marék bébispenót
- Tálaláshoz tejföl vagy krémes joghurt (opcionális)
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd felaprítjuk a hagymát, gyömbért és a fokhagymát.
- A gumós zöldséget meghámozzuk és felkockázzuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a fahéjrudat. 5 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát. 1 percig keverjük.
- Hozzáadjuk a darált bárányhúst. Fakanállal összekeverjük, és az esetleges csomókat összetördeljük.
- Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszerporokat. 1 percig keverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket.
- Adunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje.
- Felforraljuk, lefedjük és alacsony hőfokon 30 percig puhára főzzük.
- Belekeverjük a spenótot, lefedjük a lábast, és lekapcsoljuk le a tűzhely. 5 percig pihentetjük, amíg a spenót megfonnyad.
- Ízlés szerint tejfüllel és salátával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu