Ez a zöldfűszeres-padlizsános humusz egy illatos, friss verzió, amely ideális tavaszi és kora nyári grillpartikra. Használhatunk sült vagy grillezett padlizsánt a recepthez, frissen készítve vagy maradékként. A pikánsabb ízek kedvelői adhatnak hozzá egy-két csipetnyi cayenne paprikát. Tökéletes mártogatós bulikra, piknikre vagy ebédre falafellel és sült hússal párosítva, laposkenyérben tálalva. Termesztésen jól passzol egy meze menübe is.
Hozzávalók
- 1 konzerv (400g) csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 padlizsán
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 evőkanál tahini
- 2 duci gerezd fokhagyma
- ¼ tk füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- 2 evőkanál apróra vágott mentalevél
- Só bors
Elkészítés
- A padlizsánt egy sütőben vagy grillsütőn puhára sütjük. Hűlni hagyjuk, majd a húsát kikaparjuk egyenesen egy aprítógépbe.
- Az összes többi hozzávalót hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pürézzük, amíg egy puha, kissé szemcsés krémet kapunk. Ha túl sűrű, adunk hozzá egy kis vizet.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint kiegészítjük citromlével vagy zöldfűszerekkel, esetleg még tahinival.
- A humuszt egy kistálba kanalazzuk, majd friss zöldfűszerrel és egy csipetnyi paprikával/ római köménnyel díszítjük.
- Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu