Ez a zöldborsópesztós tészta garnélával egy remek hétköznapi étel, ugyanis 20 percen belül elkészül. A borsópesztót előre elkészíthetjük, akkor még gyorsabb. Használhatunk gluténmentes tésztát és növényi sajtot is, vagy egyszerűen hagyjuk ki a parmezánt a tejmentes változathoz. Ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 350 g száraz tészta, ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 sárgarépa
- ½ piros paprika
- 1 evőkanál vörösbor- vagy balzsamecet
- 1 tk növényi alapleves por
- 1 bögre zöldborsó
- 250 g nyers királyrák
- Menta vagy bazsalikom levelek
- Reszelt parmezán
A pesztóhoz:
- 100 g zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- ½ citrom leve és reszelt héja
- 1 marék mentalevél vagy zöldborsóhajtás
- 1 evőkanál enyhén pirított fenyőmag
- Reszelt parmezán
- Olívaolaj
Elkészítés
- A sárgarépát és a piros paprikát apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nagy, fedővel ellátott serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és az apróra vágott zöldségeket (a fokhagyma kivételével) lassan, 8 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a vörösborecetet és a fokhagymát, majd további 5 percig főzzük, amíg kezd karamellizálódni.
- Adunk hozzá egy kis pohár vizet és az alapleves port.
- Hozzáadjuk a borsót, felforraljuk és 3 percig főzzük.
- A garnélarákokat megmossuk, majd a zöldségek tetejére tesszük. Lefedjük, és 3-5 percig pároljuk, vagy amíg a garnélarákok színe rosé lesz. Nem szabad túlfőzni őket!
- Közben a tésztát forrásban lévő vízben 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk.
- Elkészítjük a borsópesztót is. Egy kis lábas vizet felmelegítünk, és a borsót a vízgőz felett megpároljuk kb 3-5 percig, majd egy kis konyhai robotgépbe átszedjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, mentát, fenyőmagot, olívaolajat, citromlevet és héjat, majd sózzuk és borsozzuk.
- Ízlés szerint keverünk bele reszelt parmezánt. Szemcsés pasztává pürézzük. Adunk hozzá egy-két kanál főzővizet, ha túl sűrű a paszta.
- A pesztót a tésztával jól összekeverjük.
- Amikor kész a mártás, és a garnélarákok színe megváltozott, a pesztós tésztával elkeverjük, majd reszelt parmezánnal és mentalevéllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu