Különleges vagy ünnepi reggelire még a zabkása is feldobható! Például ez a zabkása fügével és pisztáciával a közel-keleti ízeket varázsolja az asztalunkra, amely akár desszertként is tálalható. Használhatunk gluténmentes zabpelyhet, ha szükséges, illetve növényi tejet és joghurtot a vegán változathoz. Ha van bio narancsunk, tálaljuk reszelt narancshéjjal megszórva!
Hozzávalók
- 60 g hengerelt zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk fahéj (elhagyható)
- 350 ml mandulatej vagy mogyorótej
- 2 evőkanál narancsvirágméz (vagy datolya szirup vegán verzióhoz)
- 2 evőkanál narancslé
- 4 db füge
- ½ csésze pisztáciabél
- Vaníliás joghurt (szükség esetén növényi alapú)
Elkészítés
- A zabpelyhet egy serpenyőbe szórjuk, és hozzáadjuk a fahéjat. Összekeverjük, majd ráöntjük a mandulatejet. Alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Krémesnek kell lennie, ha szükséges, adunk hozzá még egy kis tejet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, átkeverjük, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Közben mindegyik fügét 4 gerezdre vágjuk.
- A narancslevet és a mézet egy kis lábasban sziruppá főzzük (ne legyen túl sűrű).
- Hozzáadjuk a fügét, és jól bevonjuk a sziruppal. Egy perc múlva hozzáadjuk a pisztáciákat és azokat is jól bevonjuk.
- A zabpelyhet tálakba kanalazzuk, majd kevés vaníliás joghurttal összekeverjük.
- Rátesszük a fügét és a pisztáciát, majd meglocsoljuk a maradék sziruppal.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu