Ez a zabkása fahéjas almával és dióval kiegészítve egy szuper egészséges és finom reggeli. Lehet vegán vagy vegetáriánus, attól függően, hogy milyen típusú tejet alkalmazunk. Használhatunk gluténmentes zabpelyhet is, ha szükséges. Az almakompóthoz használhatunk mézet vagy datolyaszirupot a vegán verzióhoz.
Hozzávalók
- 1 bögre zabpehely
- 3 bögre zabtej (vagy normál tej)
- 1 tk fahéj
- 2 ek aprított dió
A fahéjas almához:
- 1 nagy zöld alma
- 1 tk fahéj
- Néhány csepp víz
- 1 evőkanál méz vagy datolya szirup
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
- A zabpelyhet egy lábasba tesszük, és hozzáadjuk a fahéjat. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabtejet. Ha időnk engedi, körülbelül 10 percig pihentetjük.
- Bekapcsoljuk a tűzhelyt, és alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Krémesnek kell lennie – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet!
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, megkeverjük a kását, lefedjük és néhány percig pihentetjük.
- Közben elkészítjük a fahéjas almát. Az almát meghámozzuk, majd kimagozzuk és felkockázzuk. Egy lábasba szórjuk az alma darabokat, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Forráspontig hevítjük, majd kb 5 percig főzzük, amíg az alma megpuhul, de nem lesz még pépes! Lekapcsoljuk a tűzhelyt és pihentetjük.
- A zabkását két kistálba kanalazzuk, hozzáadjuk a fahéjas almát, majd a tetejére szórjuk a dióbél darabokat.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu