Ez a vérnarancsos tönköly muffin tejmentes, és könnyen vegán is lehet, ha lentojással készítjük. A muffin puha és finom, ideális a reggeli kávé vagy délutáni tea mellé. Tálalhatjuk narancsmázzal, vagy datolyasziruppal, mézzel stb.
Hozzávalók
- 1 csésze liszt
- 1 csésze tönkölyliszt
- 2 k sütőpor
- ½ csésze finomítatlan nádcukor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás, kissé felverve
- 1 vérnarancs reszelt héja
- 2 vagy 3 vérnarancs leve (körülbelül 1 kis bögre)
- ½ csésze repce- vagy napraforgóolaj
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy muffinsütőformát kibélelünk papírkosárkákkal, vagy szilikon muffinformákat helyezünk egy lapos tepsire.
- Egy nagy tálban összekeverjük a két lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a narancshéjat.
- Hozzáadjuk a narancslevet, olajat, tojást és a vaníliát. Addig keverjük, amíg egy sima tésztát kapunk. Hozzáadhatjuk a narancshúst is.
- A muffinformákat megtöltjük a tésztával (kb ⅔-ig).
- A narancsot (aminek a héját lereszeltük) meghámozzuk rendesen, a fehér hártyát is eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
- Minden muffin tetejére teszünk egy narancsszeletet.
- A muffinokat kb 20 percig aranybarnára sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és 5 percig hűlni hagyjuk, majd egy rácsra áttesszük a muffinokat, hogy teljesen kihűljenek.
- Ízlés szerint bevonjuk narancsmázzal vagy mézet, datolyaszirupot csurgatunk rájuk. (A narancsmáz elkészítéséhez egy kanál narancslevet összekeverünk kb 3 kanál porcukorral, és egy sima, folyós krémmé elkeverjük.)
Kapcsolatos receptek
Zest.hu