
Ha különleges alkalmakra (például anyák napja, születésnap, húshagyókedd stb.) szeretnénk valami érdekes palacsintát készíteni, akkor ez a vérnarancsos mákos palacsinta egy remek megoldás lehet. Tejmentes, de nem vegán, bár a tojásokat lentojással lehet helyettesíteni.
Hozzávalók
- 1 vérnarancs
- 1 tojás
- ½ bögre növényi tej
- 1 bögre liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk vanília esszencia
- ⅓ bögre szódavíz
- 2 evőkanál mák
A feltéthez:
- 2 vérnarancs
- Egy mandarin vagy narancs leve
- Juharszirup vagy méz
Elkészítés
- A megpucolt narancsot, tejet és tojást egy robotgéppel krémessé pürézzük.
- Hozzáadjuk a lisztet, vaníliát, sütőport és a szódavizet. Megint pürézzük, krémes palacsintatésztát kell kapnia. Ha túl híg, adjunk hozzá több lisztet, ha túl sűrű, adjunk hozzá még szódavizet vagy tejet! Pihentetjük.
- A többi narancsot meghámozzuk, majd gerezdekre bontjuk.
- Egy serpenyőben egy-két csepp olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a narancsot.
- Hozzáadjuk a mandarint vagy a narancslevet, és 3 percig főzzük, majd adunk hozzá egy kis juharszirupot vagy mézet. Még kb. percig sütjük, amíg egy szép, ragacsos (de nem túl sűrű) mártást kapunk a narancs körül. Lekapcsoljuk a tűzhelyt és melegen tartjuk.
- A mákot a tésztába keverjük. Ha kevésnek tűnik, adhatunk még hozzá!
- Enyhén kiolajozzuk és felhevítjük a palacsintasütőt.
- Egy kanál segítségével a tésztából halmokat pakolunk bele, amiket hagyunk kör alakra szétterülni. Alternatív megoldásként használhatunk palacsintaformákat.
- Közepes hőfokon kb 2 percig főzzük őket, amíg a palacsinták felülete majdnem megszilárdult. Megfordítjuk őket és még egy percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek.
- Egy tányérra kiszedjük a palacsintákat, és a maradék tésztából további adagokat sütünk.
- A palacsintákat a sült narancsszeletekkel és a mártással találjuk, esetleg extra juharsziruppal vagy mézzel meglocsoljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
