A téli hónapokban ez a kiadós vegyes bab és lencse chili hamar felmelegíti a szervezetet. Ráadásul nagyon egészséges is, hiszen a hüvelyesek a szuperélelmiszerek közé tartoznak. Ideális bulikra is. Laposkenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- ½ bögre fekete bab
- ½ bögre vöröslencse
- ½ bögre mungóbab
- ½ bögre felesborsó
- ½ bögre csicseriborsó
- ½ bögre hajdina vagy barna rizs
- 1 szál póréhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk chipotle paszta
- 1-1,5 l zöldség alapleves (kb.)
- 2 szál sárgarépa
- Maroknyi korianderlevél
- 1 lime leve
Elkészítés
- A babokat, lencsét, felesborsót és csicseriborsót egy éjszakán át beáztatjuk (a hajdinát is, ha használjuk), és közvetlenül főzés előtt lecsepegtetjük.
- Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát és a hagymát/póréhagymát, és egy nagy lábasban kevés olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszereket és a chipotle pasztát, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a hüvelyeseket és a hajdinát vagy rizst.
- Felöntjük egy liter alaplevessel hozzáadjuk a sárgarépát (nagy darabokra vágva), és felforraljuk.
- Lefedve, alacsony hőfokon körülbelül 30-40 percig főzzük, amíg a hüvelyesek megpuhulnak. Lehet, hogy több alaplevest kell hozzáadni –de ne legyen belőle leves!
- Apróra vágott korianderlevéllel és kevés zöldcitromlével tálaljuk. Vegetáriánus verziót tejföllel is lehet tálalni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu