Amikor vegán gofrit készítek, általában lentojást használok, de ehhez a recepthez kipróbáltam egy tojáselhelyezési port. Egészen jól sikerült. A körtekompót pikáns és fincsi – így ez a vegán gyömbéres gofri körtével ideális őszi hétvégi reggelikre vagy kerti-partikra, de akár található desszertként is egy vasárnapi ebéd során.
Hozzávalók
- 1,5 csésze liszt
- 1 tsk sütőpor
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk mixed spice fűszerkeverék
- 1 csésze zab- vagy mandulatej
- 2 tk tojáspótló por 2 evőkanál vízzel elkeverve
- 1 tk napraforgóolaj
A körte kompóthoz:
- 1 nagy körte
- ½ csésze almalé
- Kevés citromlé
- 2 evőkanál muscovado cukor
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ teáskanál fahéjpor
- Juhar- vagy agave szirup
- Zöld-citrom lé
Elkészítés
- A lisztet, sütőport és a fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabtejet és a tojáspótló keveréket. Jól összedolgozzuk, majd hozzákeverjük az olajat és pihentetjük. (A tészta legyen kicsit töményebb, mint a palacsintatészta)
- A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk.
- Ezeket egy tapadásmentes kis serpenyőbe tesszük, adunk hozzá egy csepp citromlevet és egy fél bögre almalevet, majd a cukrot és a fűszereket. Körülbelül 5 percig főzzük, amíg a körtedarabok karamellizálódnak. Ne hagyjuk, hogy túl puhák legyenek!
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és fedő alatt melegen tartjuk.
- A gofrisütőt bemelegítjük és kikenjük olajjal, ha szükséges. Amikor forró, tésztával megtöltjük az alsó sütőlapot és lezárjuk. A gofrit aranybarnára és ropogósra sütjük a gép használati utasításait követve. Ez körülbelül 3-5 percet vesz igénybe, a gofrisütőtől függően.
- A gofrit egy tányérra áttesszük, majd készítünk további gofrikat (a gép méretétől függően kb 3-4 gofrit kapunk a tésztából).
- A gofrit a karamellizált körtével és juharsziruppal, zöldcitrommal meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu