Ez a vegán cukkini és bab puffancs egy laza étel, ami finom és laktató is. A masszához lentojást vagy vízzel elkevert tojáspótló port használunk. Pikáns változathoz adhatunk egy kis chilipelyhet a keverékhez. Tálaljuk pogácsaként hamburgerben vagy húsgombóc helyett laposkenyérben különböző feltétekkel, fűszerekkel, salátákkal és öntetekkel. Tálalhatjuk főételként is pl édesburgonyával vagy krumplipürével.
Hozzávalók
- 1 konzerv fehér bab
- 1 kisebb cukkini, lereszelve
- 1 tk szárított oregánó
- 1 adag lentojás
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- ½ citrom reszelt héja
- 4 evőkanál zsemlemorzsa (vagy csicseriborsóliszt)
- Só és bors
Elkészítés
- A babot lecsepegtetjük, majd villával durván összetörjük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, reszelt cukkinit, oregánót, lentojást, citromhéjat, zöldpetrezselymet és sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a zsemlemorzsa vagy csicseriborsó liszt felét, és kézzel összekeverjük, majd adunk még hozzá annyit, hogy egy ragacsos masszát kapjunk, amely jól összeáll.
- Négy gombócot formálunk, amiket kissé lelapítunk a tenyereink között.Ha időnk engedi, 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük őket.
- A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, vagy grillre állítjuk.
- A pogácsákat meglocsoljuk olívaolajjal, majd a tepsit betesszük a sütőbe. Amikor a pogácsák barnának és ropogósnak tűnnek, megfordítjuk őket, és szép barnára sütjük ezt az oldalt is.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu