A mexikói burrito ideális partikra vagy laza ebédre, vacsorára. Ez a vegán burrito növányi alapú darált hússal készül, és gluténmentes tortillában tálaltam, de normál tortillalap vagy taco is remek a recepthez. Salsa, guacamole és jalapeno szeletek passzolnak hozzá kiegészítő elemként.
Hozzávalók
- 400 g vegán „darált hús”
- 1 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk chipotle paszta
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 konzerv vesebab, lecsepegtetve
- 1 konzerv paradicsom
- 1 kis konzerv kukorica, lecsepegtetve vagy 1 grillezett kukorica szemei
Tálaláshoz:
- Tortilla lapok (kukorica vagy búza alapú)
- Apróra vágott koriander levél
- Rukkola vagy egyéb salátalevél
Elkészítés
- A vegán darált húst a csomagoláson található utasítások szerint megpirítjuk, majd félrehúzzuk.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és finoman megpuhítjuk a hagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsom- és chipotle pasztát. Sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és kevés vizet, lefedjük és felforraljuk. 10 percig rotyogtatjuk, amíg egy sűrű, ragacsos keveréket kapunk.
- A babot és a kukoricát lecsepegtetjük, majd az elősütött darált hússal együtt a paradicsom mártáshoz adjuk. További 10 percig főzzük. Lehet, hogy kell adni hozzá egy kis vizet, de maradjon sűrű.
- Amikor besűrűsödik a keverék, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük az apróra vágott koriander felét. Megkóstoljuk, és ízlés szerint módosítjuk a fűszerezést.
- A tortilla lapokat egyenként felmelegítjük egy palacsintasütőben, egy tányérra csúsztatjuk, majd néhány salátalevelet szórunk rá, erre kanalazzuk a tölteléket, majd teszünk rá néhány korianderlevelet (továbbá salsa, guacamole és jalapeno szeletek) is mehetnek rá. Feltekerjük, félbevágjuk és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu