Ősszel és télen a banánkenyér az egyik legnépszerűbb sütemény. Ez a vegán banánkenyér almával és dióval alacsony cukortartalmú, puha és kimondottan finom, annak ellenére, hogy nem tartalmaz tejterméket és tojást. Gluténmentes verzióhoz használjunk megfelelő zabpelyhet és lisztet.
Hozzávalók
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 2 evőkanál meleg víz
- ½ csésze mandulatej vagy zabtej
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál muscovado cukor
- 2 érett banán
- 1 csésze zabpehely (lehet gluténmentes is)
- 1 teáskanál fahéj
- 2 db zöld alma, meghámozva
- 1 bögre liszt (lehet gluténmentes is)
- 2 teáskanál sütőpor
- ⅓ bögre repceolaj
- ½ bögre darált dió
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük. Egy közepes kenyérsütő formát kiolajozunk és sütőpapírral kibélelünk.
- Az őrölt lenmagot és a vizet összekeverjük a lentojás elkészítéséhez, és 5 percig pihentetjük, amíg ragacsos lesz.
- Az ecetet és a növényi tejet összekeverjük, majd körülbelül 5 percig pihentetjük, amíg besűrűsödik.
- A banánt villával pépessé törjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a zabpelyhet, jól összekeverjük.
- Egy almát lereszelünk, majd a cukorral és az olajjal együtt a banános keverékhez adjuk.
- Hozzáadjuk a kocsonyás tejet és a lentojást, majd óvatosan összekeverjük. Beleforgatjuk a lisztet és a sütőport.
- A másik almát 1 cm-es kockákra vágjuk.
- Az alma- és diódarabokat a tésztába forgatjuk.
- A masszát az előkészített formába töltjük, egyenletesen elosztva.
- A sütő közepén 50-60 percig sütjük, vagy amíg egy közepébe szúrt hústű tisztán jön ki.
- Hűlni hagyjuk a tepsiben 5 percig, majd egy rácsra áttesszük.
- Amikor a sütemény teljesen kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu