Hagyományosan az újévet lencselevessel kell kezdeni, ami sertéshússal kombinálva szerencsét hoz. Ez az újévi szalonnás lencseleves nagyon könnyen elkészíthető, finom, laktató és másnaposság ellen is tökéletes. Friss péksüteménnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 5 szelet füstölt csíkos bacon szalonna
- 1 tk olaj
- 2 szár zellerszár
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 rozmaring ág levelei
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 szál sárgarépa
- 1,5 csésze barna lencse
- 1,5 l csirke alapleves
- 1 babérlevél
- Tálalás: 1 tk almaecet vagy tejföl
Elkészítés
- A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát, zellert, fokhagymát és a rozmaringot felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a szalonnát, és ropogósra pirítjuk.
- Ezután hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és a rozmaringot. 5 percig pirítjuk.
- Közben a sárgarépát kockákra vágjuk.
- Hozzáadjuk az alaplevest, lencsét, sárgarépát és a babérlevelet. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve, körülbelül 30-40 percig főzzük, amíg a lencse megpuhul.
- A levest egy kis kanál almaecettel vagy tejföllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu