Ez az aromás török padlizsánsaláta (patlican salatasi) egy tipikus török meze részese. Melegen fogyasztható előételként (laposkenyérrel), vagy találhatjuk köretként kebab vagy grillezett bárányhús mellé. Vegán, gluténmentes és egészséges is!
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 nagy paradicsom (érett)
- 1 evőkanál aprított lapos petrezselyem
- 1 evőkanál aprított mentalevél
- ½ citrom leve és reszelt héja
- Só bors
Elkészítés
- A padlizsánt falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nehéz aljzatú serpenyőben 2 evőkanál olajat alacsony hőfokon felhevítünk. Hozzáadjuk a padlizsánt, hagymát, fokhagymát és a babérlevelet, majd fedő alatt körülbelül 20-30 percig pároljuk.
- Közben a paradicsomot apróra vágjuk.
- Amikor a padlizsán puha, de nem pépes, hozzáadjuk a maradék olajat, a paradicsomot, petrezselymet és a citromlevet. További 8 percig főzzük, amíg a paradicsom és a padlizsán is megpuhul.
- Hozzákeverjük a mentát és a citromhéjat. Sózzuk, borsozzuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu