Ez az amerikai stílusú egyszerű tönköly palacsinta datolyával fogyasztható reggeliként vagy uzsonnaként, de egész nap kiváló nassolnivaló lehet. A tésztához tehetünk datolyaszirupot vagy mézet – bár a datolya darabok kellően édessé teszi, ráadásul nem ragad a tészta a serpenyőbe. Tálaljuk mézzel, datolyasziruppal, juharsziruppal és/vagy joghurttal leöntve, vagy reszelt narancshéjjal és mézzel el kevert krémtúróval, krémes joghurttal
Hozzávalók
- 1 ½ csésze tönkölyliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csésze tej (lehet tejmentes is)
- 1 tojás
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 evőkanál apróra vágott datolya
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- Cukor, datolya szirup vagy méz (ízlés szerint)
- Olaj
- Tálaláshoz:juharszirup, datolyaszirup vagy méz
Elkészítés
- A lisztet, tejet, fahéjat, sütőport és a tojást összekeverjük. Adunk hozzá egy kis kanál olajat.
- Hozzáadjuk az apróra vágott datolyát és a narancshéjat. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis cukrot, mézet vagy datolyaszirupot.
- Az egészet simára keverjük. Sűrű, de kissé híg keveréket kell kapnunk. Ha túl folyós, adunk hozzá még lisztet.
- Egy tapadásmentes serpenyőt enyhén kikenünk néhány csepp olajjal. Fehevítjük közepes hőfokon, majd kb 4-5 kis adag tésztát halmozunk a serpenyőbe. Ezeket kör alakra simítjuk a kanál segítségével.
- Körülbelül egy-két percig sütjük őket, amíg a felületük már nem folyékony.
- Lapáttal megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek.
- Egy tányérra kiszedjük őket, és további palacsintákat készítünk a tésztából. Körülbelül 15-öt kell kapnunk.
- A palacsintákat melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu