
Ez a tojáskrémmel töltött kosárka remek parti falat lehet, vagy egy büféasztalon is tálalható ünnepi alkalmakon, pl húsvétkor. Zöldsaláta kíséretében ideális villásreggelire is. Ha azt szeretnénk, hogy még krémesebb legyen a töltelék, adhatunk hozzá tejfölt vagy krémes joghurtot.
Hozzávalók
- 6 lap rétestészta
- 30g vaj vagy tejmentes margarin, olvasztva
- 3 főtt tojás
- 3 evőkanál majonéz
- ½ teáskanál dijoni mustár
- ¼ tk almaecet
- Só és bors
- 3 szál újhagyma
- 2 ek aprított zöldfűszer (ez lehet snidling, kapor, zölpetrezselyem stb),
Elkészítés
- A tojásokat egy lábas hideg vízben felforraljuk.
- Amint forr a víz, lefedjük a lábast, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és 7 percig pihentetjük.
- Hideg víz alatt leöblítjük a tojásokat, majd 10 percig egy lábas hideg vízben pihentetjük őket.
- Amíg a tojások hűlnek, elkészítjük a kosárkákat.
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
- A felolvasztott vajat vagy margarint hűlni hagyjuk.
- Egy muffinsütő mélyedéseit megkenjük az olvasztott vajjal vagy margarinnal.
- Egymásra teszünk 3 lap rétestésztát és kb. 10×10 cm-es négyzetekre felvágjuk a lapokat egy ollóval.
- Egy tányérra tesszük a lapokat, és egy konyharuhával letakarjuk.
- Vágódeszkára fektetünk egy filo négyzetet, megkenjük az olvasztott vajjal, majd átlósan ráteszünk egy másik négyzetet. Ezt is megkenjük vajjal, majd újabb négyzetet teszünk rá, ismételten egy másik szögben. A keletkezett formát a muffinsütő formába nyomjuk óvatosan az ujjainkkal.
- Megismételjük a kosárkák készítését a maradék tésztalapokkal, amíg 12 db kosarat kapunk.
- Körülbelül 5-8 percig aranybarnára sütjük a kosárkákat sütő közepén. Pár percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd óvatosan egy rácsra áttesszük őket.
- Amíg a kosárkák hűlnek, elkészítjük a tölteléket.
- A tojásokat megpucoljuk, majd apróra vágjuk és egy keverőtálba szórjuk.
- Két szál újhagymát apróra vágunk, a harmadikat pedig felszeleteljük. A finomra aprított hagymát a tojáshoz adjuk.
- A zöldfűszert felaprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz.
- A majonézt, mustárt és az ecetet összekeverjük, majd a tojáshoz adjuk.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk.
- A kosárkákat megtöltjük a tojáskrémmel, majd újhagymával és fűszernövényekkel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
