Ez a thai egészben sült tengeri sügér tökéletes vendégváró alkalmakra, mivel a pácolást órákkal korábban el lehet készíteni – maga a sütés nagyon egyszerű. Tálaljuk párolt jázmin rizzsel, grillezett zöldségekkel vagy egy fantasztikus thai krumplisalátval.
Hozzávalók
- 4 kicsi vagy 2 nagyobb egész tengeri sügér, tisztítva és kibelezve
- 2 lime
A páchoz:
- 1 lime (zöldcitrom) reszelt héja
- ½ lime leve
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál Thai halszósz
- 1 tk földimogyoró olaj
- 1 chili kimagozva és apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 cm gyömbér, reszelve
- 1 citromfű, külső levelek és fás rész eltávolítva
- 2 szál újhagyma, apróra vágva
- 1 nagy csipet pálma- vagy barnacukor
- 1 marék korianderlevél
Elkészítés
- A pác hozzávalóit egy kis aprítógépbe tesszük, majd addig pürézzük, amíg egy durva állagú pasztát kapunk.
- A tengeri sügért kívül-belül megmossuk, majd szárazra töröljük. Egy éles késsel 3-4-szer bemetsszük a bőrt mindkét oldalon, majd bedörzsöljük a páccal, amit a vágásokba nyomkodunk. Legalább 30 percig pácoljuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A zöldcitromot fél centi vastag karikákra vágjuk, majd egy tepsiben 4 sorban elrendezzük. A halat a zöldcitrom tetejére fektetjük (ha két halat sütünk, akkor két sort képzünk a zöldcitrom szeletekből).
- Lefedjük le a tepsit alufóliával, betesszük a sütőbe és 20 percig sütjük a halat.
- Hűlni haagyjuk 5 percig lefedve, majd eltávolítjuk a fóliát.
- Ha ropogósan kedveljük a hal bőrét, akkor beállítjuk a grillt a sütőben és egy-két perc alatt megpirítjuk a tetejét.
- Azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu