A saját, házi tésztamártás jóval finomabb, mint a konyhakész. Az olaszok sokszor nem is készítenek „mártást”, hanem csupán megsütik a paradicsomot, ami levet ereszt, és ezzel összeverik a tésztát. Ez a tészta sült paradicsommal és szardíniával recept is így készül, ami egy tipikus szicíliai étel. Én gluténmentes tésztát használtam, sajt nélkül, de elkészíthető bármiféle tésztával, és tálalhatjuk parmezán sajttal.
Hozzávalók
- 6 érett paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 tk olasz fűszerkeverék (én pikáns keveréket használtam)
- 1 bögre szeletelt Cavolo Nero vagy spenót
- 1 bögre zöldborsó vagy zöldbab
- 2 evőkanál aprított friss bazsalikomlevél
- 1 konzerv olajban eltett szardínia
- 2 evőkanál fekete olajbogyó, magozott
- 300 g tészta, ízlés szerint
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, majd egy nagy tepsibe tesszük, vágott oldalukkal felfelé nézve.
- A hagymát megpucoljuk és 6 gerezdre vágjuk, majd a paradicsomok mellett elrendezzük.
- A szardíniát lecsepegtetjük.
- Két evőkanál szardíniaolajat, fokhagymát és balzsamecetet összekeverünk. Megkenjük ezzel a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, majd 25 percig puhára sütjük.
- Közben a tésztát a csomagolási utasítás szerint kifőzzük és leszűrjük.
- A főzővizet megtartjuk a lábasban, újra felforraljuk, és gőz felett a zöldbabot vagy borsót puhára gőzöljük. Lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
- Amikor a paradicsom megsült, hozzáadjuk a szardíniát, az olajbogyót és a zöldségeket, majd visszatesszük a tepsit a sütőbe 5 percre, hogy minden átmelegedjen (a sütőt kikapcsolhatjuk).
- A tésztával összekeverjük és ízlés szerint reszelt parmezán sajttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu