
Ez a teriyaki pillangócsirke szójababos rizzsel tálalva egy Japán stílusú étel, ami ideális különleges alkalmakra. A pillangóvágás redukáljs a csirke sütésének idejét, továbbá szaftos, puha húst eredményez. Tejmentes és gluténmentes is (ha megfelelő szószt használunk).
Hozzávalók
- 1 egész csirke
- 2 evőkanál Teriyaki szósz
- 1 tk szezámolaj
- 1 fej hagyma
A mázhoz:
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál Teriyaki szósz
- ½ tk reszelt gyömbér
- Szezámmag
A rizshez:
- 1 csésze edamame (zsenge szójabab)
- 2 csésze főtt basmati rizs
- 1 csokor újhagyma, felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- Szójaszósz, rizsecet, Mirin
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
- A csirkét pillangóvágással előkészítjük: először éles ollóval eltávolítjuk a gerinccsontot, majd egy vágódeszkára tesszük (mellel felfelé nézve), és a mellcsontot a két tenyerünkel laposra nyomjuk.
- A csirkét egy tepsibe helyezett rácsra helyezzük (mellel felfelé).
- A hagymát kb 1cm vastag karikákra vágjuk.
- A Teriyaki szószt a szezámolajjal összekeverjük, ezzel a csirkét alaposan bekenjük. A csirke alá tesszük a hagymaszeleteket, közvetlenül a rácsra helyezve.
- A tepsibe kevés vizet öntünk, amihez adhatunk rizsbort vagy Mirint.
- A tepsit lefedjük alufóliával, majd betesszük a sütőbe, és kb 45-60 percig sütjük.
- Közben a rizst megfőzzünk, és hagyjuk pihenni. A mázat összekeverjük és félretesszük.
- A fóliát levesszük a tepsiről, és szilikon ecset segítségével bekenjük a csirkét a mázzal. A tetejére szezámmagokat szórunk.
- A sütő hőmérsékletét 190 C-ra állítjuk, majd a csirkét további 15 percig szép aranybarnára sütjük.
- A csirkét egy nagy tányérra áttesszük, lefedjük, és pihentetjük.
- A visszamaradt szaftot egy lábasba leszűrjük, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, valamint a maradék mázas keveréket.
- Hozzáadjuk a szójababot, felforraljuk, és redukáljuk a mártást.
- Megkóstoljuk, és kiegészítjük annyi szójaszósszal, Mirinnel és rizsecettel, hogy az ízlésünknek megfelelő egyensúly kialakuljon. Sóval, borssal is ízesítjük, ha szükséges.
- Kb 2-3 percig rotyogtatjuk, majd belekeverünk kb 2 nagy bögre főtt rizst és az apróra vágott korianderleveleket.
- Megkóstoljuk megint, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- A csirkét négy nagy darabra vágjuk, és a szójababos rizzsel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sült sirke receptek
- Rizs receptek
- Japán receptek
Zest.hu
