A briós általában tejjel és vajjal készül, így azok számára, akik tejintoleranciában szenvednek, muszáj házilag sütni növényi tejtermékeket alkalmazva. Ebben segítésünkre lehet egy kenyérsütő gép, amely egyéb péksütemények készítését is megkönnyíti. Példa erre ez a tejmentes csokis briós, amely puha, fantasztikusan finom és nem túl macerás az elkészítése. Ideális teázás, kávézás mellé –reggelire, uzsonnára vagy tavaszi-nyári kerti partikra, piknikre, kirándulásokra.
Hozzávalók
Az alaptésztához:
- 1½ teáskanál szárított élesztő
- 40 dkg erős kenyérliszt
- 4 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 1,5 teáskanál só
- 7 dkg napraforgó alapú, hidegen sajtolt margarin (tejmentes)
- 3 közepes tojás (felverve)
- 0.9 dl mandulatej
- 1 evőkanál rum, brandy vagy egyéb likőr (pl. Cointreau)
Extrák:
- 5 dkg margarin
- 10 dkg top minőségű étcsokoládé, apró darabokra tördelve vagy étcsoki pasztillák
- 1 felvert tojás
Elkészítés
- A tésztához szükséges összes hozzávalót a kenyérsütő gépbe adjuk a fenti sorrendben (vagy a gép utasításainak megfelelően).
- A gépet a briós tészta (vagy ahhoz hasonló. pl kalács) programra állítjuk – kb. 1 óra 50 perc.
- Amikor a gép jelez az extra adalékok hozzáadására (kb. 55 perc múlva), akkor hozzáadjuk az extra margarint.
- Amikor a dagasztás befejeződött, áttesszük a tésztát egy deszkára, enyhén átnyomkodjuk és egy gömb alakot formálunk belőle. Letakarva a hűtőben pihentetjük 20 percig.
- Egy enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb 30×30 cm-es négyzet alakra kinyújtjuk, majd egyenletesen megszórjuk a csokoládé darabokkal.
- Alulról a tészta harmadát felhajtjuk, majd felülről a felső harmaddal óvatosan lefedjük. A egészet az oldalaknál szorosan összenyomkodva félbehajtjuk.
- A tésztát szobahőmérsékleten körülbelül 10 percig pihentetjük, majd 12 pogácsát formálunk belőle.
- A sütőt kb. 40-50 ° C-ra beállítjuk. A pogácsákát egy enyhén kikent tepsiben, a sütőben 30-40 percig kelesztjük – akkor jó, amikor megduplázódtak.
- A sütőt 180 ° C-ra feljebb állítjuk.
- A pogácsák tetejét a felvert tojással megkenjük, majd a bemelegedett sütőben kb. 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk a briósokat.
Kapcsolatos receptek
- Csokis receptek
- Húsvéti sütemények