Imádom a citromos süteményeket, különösen a muffint, ezért a változatosság kedvéért tettem a tésztába egy kis mákot. Nagyon finomak lettek a muffinok, a barátaimnak is ízlett, annak ellenére, hogy nincs benne tejtermék és túl sok cukor sem! Ha legközelebb sütni szeretnél valami egyszerűt és finomat, próbáld ki ennek a citromos-mákos muffin receptjét!
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbonát
- 2 evőkanál mák
- 2 db tojás
- 1 bögre cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- ½ bögre napraforgóolaj
- 1 bögre növényi tej
- 1 tk vanília esszencia
Elkészítés
- A sütőt bekapcsoljuk, és a hőmérsékletet 180 C fokra állítjuk.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát, majd belekeverjük a mákot.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg világos krémet kapunk. Most hozzáadjuk a citrom héját és annak a kifacsart levét, az olajat, tejet és a vaníliát. Összekeverjük.
- A nedves keveréket hozzáadjuk a liszthez, és óvatosan összekeverjük. Ha túl sűrű a tészta, adunk hozzá még egy kis tejet. (A tészta legyen kissé sűrű, ne legyen folyós!).
- Egy muffinsütőt papírkosárkákkal kibélelünk – vagy szilikon muffinformákat egy lapos tepsire helyezünk.
- Ezeket megtöltjük a tésztával – de csak ⅔-ig, mert majd felpuffadnak.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és kb 20-25 percig sütjük.
- Amikor szép aranybarnák, akkor kivesszük a tepsit a sütőből.
- Hagyjuk kissé kihűlni a muffinokat, majd egy nagy tányérra vagy rácsra áttesszük őket.
- Amikor teljesen kihűltek, ízlés szerint díszítjük.
Tippek
- A tetejüket megkenhetjük citrommázzal, vajas/krémsajtos tortakrémmel vagy egyszerűen megszórhatjuk porcukorral. Vegán (tejmentes) tejszínes cukormázzal készítettem belőlük párat, ami nagyon finom lett.
- Ezek a sütik tökéletesek piknikre és születésnapi bulikra (készíthettek mini változatokat is!). Ezenkívül ideálisak anyukád születésnapjára vagy anyák napjára – imádni fogja őket!
Kapcsoltos receptek
Zest.hu