Ez a szűzpecsenye kínai szilvamártással egy finom, nagyon könnyen elkészíthető étel. Párolt rizzsel tálaljuk – de a tészta, a burgonyapüré is passzol mellé. Ideális vendégváró vagy ünnepi családi ebédekre, vacsorákra.
Hozzávalók
- 1 közepes sertés szűzpecsenye
- ½ teáskanál kínai ötfűszer por
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 lilahagyma, gerezdekre vágva
- 1 db csillagánizs
- 2 cm-es darab friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db szilva
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál hoisin szósz
- 1 tk szezámolaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 tk rizsecet
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 szál újhagyma, szeletelve
Elkészítés
- A fűszerport, sót, borsot és az olajat összekeverjük, majd ezzel a keverékkel bedörzsöljük a sertéshúst. Ha lehet, kb 2 órán keresztül pácoljuk – de elég 30 perc is, ha nincs több időnk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a sertéshúst minden oldalon világosbarnára pirítjuk.
- Közben elkészítjük a többi hozzávalót – a hagymát felszeleteljük, a szilvát félbevágjuk és kimagozzuk, a gyömbért és fokhagymát felaprítjuk, majd a hoisin szószt összekeverjük a szezámolajjal, szójaszósszal, vízzel, rizsecettel és a méz felével.
- A szűzpecsenyét egy tepsibe tesszük, köré szórjuk a szilvát, a csillagánizst és a hagymadarabokat, majd a húst megkenjük a hoisin mázzal. A maradék keverék nagy részét a szilvára öntjük. Adunk hozzá kevés vizet is.
- Az edényt alufóliával lefedjük, majd a sütőbe tesszük 20 percre.
- Közben a méz másik felét is hozzáadjuk a maradék hoisin mázhoz.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, levesszük a fóliát, és megkenjük a húst a mézes mázzal. A tetejére szórjuk a szezámmagot.
- További 5 percig sütjük, amíg a hús aranybarna lesz és a máz kissé karamellizálódik.
- A húst 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és a mártással tálaljuk, az újhagyma szeletekkel megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu