Ez a finom és puha szedres-joghurtos muffin jól esik a reggeli kávé vagy délutáni tea mellé. A muffinokat én szójajoghurttal készítettem, így tejmentesek – de ha a tehéntej nem okoz gondot, akkor használhatunk normál joghurtot is a recepthez.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- 2 tk sütőpor
- ¾ csésze finomítatlan cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1 evőkanál vanília esszencia
- ½ csésze napraforgó- vagy repceolaj
- 1 csésze joghurt (lehet növényi alapú)
- ½ citrom leve
- 1 csésze friss vagy fagyasztott szeder
- 3 evőkanál mandulapehely (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.
- A tojást a vaníliával és az olajjal összekeverjük.
- A citromlevet a joghurttal elkeverjük, majd ezt a tojásos keverékhez adjuk.
- A liszthez adjuk joghurtos-tojásos keveréket és óvatosan összeforgatjuk.
- Amikor egy sima tésztát kapunk, beleforgatjuk a szedret és a mandulát.
- A masszát szilikon muffin kosárkákba vagy papírkosárral bélelt muffinsütő formába kanalazzuk.
- Kb. 20-25 percig sütjük őket a sütőben, amíg aranybarnák lesznek. Tűpróbát is érdemes tartani.
- A muffinokat hagyjuk 5 percig hűlni a formában, majd áttesszük őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
- Amikor kihűltek, ízlés szerint díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu