Az egészben sült lazac oldal egy skót specialitás, amit rengeteg módon lehet elkészíteni. Ez a verzió Jamie Oliver receptjére alapszik – de rozmaring helyett kaprot használtam, és aszalt paradicsomot tettem hozzá. Ez a szardellával töltött lazac oldal ideális vendégváró alkalmakra, akár Szentestére is, ugyanis a tölteléket órákkal korábban el lehet készíteni. Főtt burgonyával és ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál kapribogyó, sós lében
- 10 szardella filé, olajban
- 2 szelet aszalt paradicsom apróra vágva
- 1 marék olajbogyó, fekete vagy zöld, szeletelve
- 2 evőkanál apróra vágott kapor
- 1 piros chili
- 1 citrom héjában és levében
- 1 evőkanál olívaolaj
- olivaolaj
- Körülbelül 1 kg lazac oldal, csontozva és bőrrel
Elkészítés
- A kapribogyót és a szardellát egy mozsárba tesszük, majd egy mozsártörő segítségével durva pasztává préseljük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a citrom héját és levét.
- Kimagozzuk a chilit, és eltávolítjuk az ereket, ha nem szeretnénk túl csípősen, majd a chili húst apróra vágjuk.
- A pasztához adjuk a chilit, olajbogyót és a kaprot.
- A mozsártörővel alaposan zúzzuk és keverjük mindaddig, amíg egy durva, kesernyés pasztát kapunk.
- A lazacot bőrével lefelé egy tepsibe helyezzük.
- Éles késsel 3 centiként mélyen bevágjuk a húst.
- Minden vágást megtöltjük a pasztával. A lazacra szórjuk a maradék pasztát.
- Fóliával lefedjük és legalább 2 órán át a hűtőben pihentetjük. (Ha időnk engedi, egy éjszakán át pácoljuk, vagy reggel készítsük elő vacsorára!)
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A lazacos tepsit 20 percre a sütő közepébe tesszük. 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk. A lazacot nem szabad túlsütni!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu