A húsvét sokak számára elképzelhetetlen töltött tojás nélkül. A töltelék sokféle lehet, de általában tojássárgája, majonéz vagy tejföl, mustár és friss zöldfűszer keveréke az alap. Utána kiegészíthető mindenféle ínyencséggel, például olajbogyó, tonhal, szalonna, füstölt lazac stb. Ez a szardellával és kaporral töltött tojás ideális előételként egy vendégváró menüben, vagy egy különleges villásreggelire Valentin-napon, Anyák napján, húsvétkor, évfordulókon stb. Fontos, hogy ehhez a recepthez ne konzerv szardellát használjunk, mert az túl sós és domináló az íze.
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 4 db olajban pácolt szardella filé
- 2 evőkanál apróra vágott kapor
Elkészítés
- A tojásokat egy lábas hideg vízben forráspontig hevítjük.
- Amint felforr, lefedjük a lábast, és lekapcsoljuk a tűzhelyt. 7 percig pihentetjük, majd a tojásokat lecsepegtetjük, és hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat 15 percig hideg vízben pihenetjük.
- Közben a szardellát és kaprot apróra vágjuk.
- A tojásokat megpucoljuk, majd hosszában kettévágjuk.
- A tojássárgáját egy tálba kanalazzuk, és villával pépessé törjük.
- Belekeverjük a majonézt vagy a tejfölt és a mustárt, majd jól összekeverjük.
- Adunk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd elkeverjük.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint módosítjuk (pl tehetünk bele egy csipet paprikát vagy chilit).
- A tojásfehérjéket megtöltjük a keverékkel, és egy tálon elrendezzük.
- Közvetlenül tálalás előtt apróra vágott kaporral díszítjük.
Kapcsolatos receptek