Az angol konyha egyik alapétele a shepherd’s pie vagy cottage pie, amely egy krumplipüré paplan alatt sült zöldséges-húsos ragu. Ez a szalonnás lencse karfiolos krumplipüré paplan alatt sült, amely egy kiadós és finom egytálétel. Ideális laza ebédre vagy vacsorára, salátával vagy savanyúsággal tálalva. Tejmentes változathoz használjunk zabkrémet vagy vizet és növényi alapú margarint. A ragu és/vagy a paplanpüré elkészíthető előre, akár napokkal koráébban is – és maradék krumplipürét is felhasználhatunk a recepthez.
Hozzávalók
- 350g bacon szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál rozmaring
- 1 csipet chili pehely (elhagyható)
- 100 g zöldbab
- 2 marék spenót vagy fodros kel
- 2 konzerv zöld lencse vagy 2 bögre főtt lencse
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 100 ml tejszín vagy víz
A paplanpüréhez:
- 4 nagy burgonya
- 1 kis fej karfiol
- 1 babérlevél
- 50 g extra érett Cheddar sajt, reszelve
- 50 g vaj vagy margarin
- Só bors
Elkészítés
- Először elkészítjük a pürét. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és egy nagy lábas vízbe tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, majd felforraljuk és 15 percig főzzük.
- Közben a karfiolt apró darabokra vágjuk és 8 perc főzés után a krumplihoz adjuk, majd további 7-8 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Lecsepegtetjük, és eldobjuk a babérlevelet.
- A burgonyát és a karfiolt visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a vajat-margarint, majd sózzuk-borsozzuk. Krumplitörővel pépessé törjük. Fedő alatt melegen tartjuk.
- Amíg a burgonya fő, elkészítjük a ragut.
- A szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kanál olajat, majd ropogósra sütjük. Egy tányérra kiszedjük.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát, rozmaringot és a sárgarépát felaprítjuk. Ezeket a serpenyőbe tesszük (lehet, hogy még több olajat kell adni hozzá, ha a szalonna nem engedett ki elég zsiradékot). Fedő alatt körülbelül 8 percig pároljuk, amíg megpuhulnak. A chili pelyhet is hozzáadjuk (opcionális).
- A zöldbabokat három darabra vágjuk, majd a lecsepegtetett lencsével együtt hozzáadjuk a párolt zöldségekhez. Felöntjük kevés vízzel vagy a tejszínnel. Belekeverjük a mustárt, lefedjük és 3 percig főzzük.
- A sütőben a grillt közepes fokozatra állítjuk.
- A szalonnás lencse ragut egy mély sütőálló tálba tesszük, majd rákanalazzuk a karfiolos krumplipürét, egyenletesen elosztva. Őrölt borssal meghintjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot.
- Körülbelül 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Egytálétel receptek
- Angol receptek
- Lencse receptek
- Spenót receptek
- Krumplis receptek
- Glutén-mentes receptek
- Karfiol receptek