Ki nem szereti az Ikeás húsgolyókat? A jó hír az, hogy nagyon könnyen elkészíthetők otthon, még a barnamártás is, amivel le szokták önteni. Azonban ezek a svéd húsgolyók másképp készülnek mint az Ikeás vagy az igazi svéd húsgombócok, ugyanis tettem bele mustárt, és kukoricalisztet használtam zsemlemorzsa helyett, hogy gluténmentesek legyenek. Alacsony szénhidráttartalmú változathoz csicseriborsóliszt is használható. Továbbá a sütőben sütöttem ki őket, nem serpenyőben, így egészségesebbek is. Én parti falatként tálaltam uborkás-kapros-tejfölös szósszal, de más szósszal vagy mártogatóssal is tálalható. Főételként pedig tésztával vagy sült krumplival érdemes tálalni, kapros-tejszínes vagy svéd barnamártással. Elkészítő csakis marha vagy sertéshússal is.
Hozzávalók
- 350 g darált sertéshús
- 150 g darált marhahús
- Egy marék kapor, apróra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma, reszelve
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 3 evőkanál kukoricaliszt vagy csicseriborsó liszt
- 1 tojás, felverve
- Só, bors
- 1 evőkanál mustár
Elkészítés
- Egy keverőtálba tesszük a darálthúst. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és kézzel jól összedolgozzuk.
- Ha van időnk, pihentetjük a hűtőben legalább 30 percig.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A darált húsos masszából kis golyókat formálunk a kezünkkel, amiket a kibélelt tepsire tesszük.
- Körülbelül 20 percig sütjük, 5 percenként megforgatva őket.
- Amikor szép barnák lettek, rácsra áttesszük a húsgolyókat hűlni.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek