Ez a sült zöldséges humusz ideális maradék sült zöldségek felhasználására, de természetesen elkészíthető frissen sült zöldségekkel is. Én padlizsánt és sárga kaliforniai paprikát használtam, de cukkini és a kápia paprika is bevált. Ez a humusz vegán, egészséges, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú is. Tálaljuk mártogatósként, vagy felhasználhatjuk öntetként grillezett húsok, falafel mellé.
Hozzávalók
- 1 kis padlizsán
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg) vagy 2 csésze főtt csicseriborsó
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tahini paszta
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 marék koriander vagy petrezselyemlevél
- Só, bors
- Tálaláshoz: aprított menta vagy zsázsa leveleket
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A paprikát és a hagymát félbevágjuk, majd egy tepsibe tesszük a padlizsánnal együtt, és meglocsoljuk az olajjal. Sütőben kb 25 perc alatt puhára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd eltávolítjuk a héjukat. A zöldségeket a hűtőszekrényben tárolhatjuk így max 3 napig vagy folytathatjuk egyből a receptet.
- A zöldséghúst egy aprítógépben pürézzük.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, vízzel leöblítjük, majd a püréhez adjuk a tahinivel, római köménnyel, citromlével és petrezselyemmel együtt. Sózzuk, borsozzuk.
- Addig pürézzük, amíg egy kissé érdes krémet kapunk – ha szükséges, adunk hozzá kevés vizet.
- Megkóstoljuk, és kiegészítjük a fűszerezést, citromlevet, tahinit stb ha szükséges.
- Mentával, zsázsával vagy korianderlevéllel és pár csipet füstölt paprikával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Humusz receptek
- Falefel receptek
- Csicseriborsó receptek
- Grillezett paprika
- Mártogatósok
- Padlizsán receptek
Zest.hu