Amikor a sütőben süteményt vagy húst sütünk, érdemes a másik polcot is kihasználni pl zöldségek sütéshez, amit nagyon sok ételhez lehet hasznosítani (pl paprika, padlizsán, sütőtök, fokhagyma, hagyma, paradicsom stb). Ez a sült paradicsom és csicseriborsó krémleves roppant egyszerűen összedobható elősütött zöldségekből. Továbbá vegán, alacsony kalória- és szénhidráttartalmú. Ideális tavaszi, nyári leves. Koktélparadicsom helyett lehet normál, vagy fürtös paradicsomot is alkalmazni, de a nagyobbakat vágjuk félbe vagy gerezdekre.
Hozzávalók
- 650 g érett koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk szárított oregánó
- 1 konzerv csicseriborsó (400 ml), lecsepegtetve
- 500 ml zöldség alapleves
- 1 marék friss koriander vagy lapos petrezselyemlevél
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat egy nagy tepsibe szórjuk.
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát a héjában hagyjuk, és egészben kissé összezúzzuk majd a paradicsom közé dugdossuk.
- Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük, majd 15 percig sütjük.
- Hozzáadjuk a csicseriborsó nagy részét, és további 15-20 percig sütjük, amíg a paradicsom és a hagyma barnulni kezd.
- A megsült zöldségeket és a kieresztett levet egy lábasba vagy dobozba tesszük. A hagyma és az égett paradicsom héjakat eltávolítjuk a fokhagyma héjával együtt. Így le lehet hűteni vagy fagyasztani.
- Amikor készen állunk a leves készítéséhez, a sült zöldségekhez adjuk az alaplevest és forráspontig felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, majd botmixerrel sima, bársonyos, krémes levessé pürézzük.
- Hozzáadjuk a maradék csicseriborsót és felmelegítjük, ha szükséges.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek