Ez a görög stílusú sült padlizsános tojáslepény ideális villásreggelire, brunchra vagy ebédre – hidegen pedig falatokra szeletelhető, amely remek borizgatás kisérőjeként. Egy kis chilipehely hozzáadásával pikánssá varázsolható.
Hozzávalók
- 4 nagy tojás
- 1 padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregánó
- 8 koktélparadicsom
- 1 marék fekete, kimagozott olajbogyó
- Só bors
- Olívaolaj
- Tálaláshoz: Menta vagy görög bazsalikom levelek
Elkészítés
- A padlizsánt és a fokhagyma gerezdeket (héjjal) egy tepsibe tesszük, és előmelegített, közepesen forró sütőben addig sütjük, amíg egy nyárstűt át tudunk nyomni rajta– de ne legyen pépes. Hagyjuk kihűlni és hűtőszekrényben tároljuk, amíg szükséges. (Ezt a lépést jóval előre el lehet végezni).
- Amikor készen állunk a tojáslepény sütésére, eltávolítjuk a padlizsán héját, majd a hústát 1 cm-es szeletekre vágjuk. A fokhagymát kinyomjuk a héjából, és villával összetörjük, majd kevés olívaolajjal elkeverjük és sózzuk, borsozzuk.
- Egy tapadásmentes serpenyőt kikenünk olívaolajjal.
- A serpenyőt kibéleljük a padlizsánszeletekkel. A tetejére kenjük a fokhagymás keveréket.
- A tojásokat egy kis tálban felverjük. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot és az olajbogyót félbevágjuk.
- A serpenyőt közepes lángon felhevítjük, majd leöntjük a padlizsánt a tojáskeverékkel. Pár percig sütjük, majd a paradicsom és olajbogyó darabokat elrendezzük a tetején.
- Fedőt teszünk a serpenyőre, majd egy perc múlva lejjebb állítjuk a hőfokot, és addig sütjük, amíg a tojáslepény felszíne megdermedt.
- A sütőben, a grill alatt, megpirítjuk a lepény tetejét körülbelül egy percig.
- Egy nagy tányérra átcsúsztatjuk a lepényt, és felszeleteljük. Menta vagy görög bazsalikom levelekkel megszórva tálaljuk. Vagy hagyjuk teljesen kihűlni, és kis kockákra vágjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu