Ez a sült cékla és paprika humusz recept tökéletes maradék sült vagy grillezett zöldségek felhasználásához. De természetesen nyers zöldségekből is elkészíthető. Egészséges, vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú. Tálaljuk mártogatósként, vagy falafel, grillezett húsok vagy zöldségek önteteként is alkalmazható.
Hozzávalók
- 2 közepes cékla
- 1 piros paprika
- 1 kis fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerve csicseriborsó (40 dkg) vagy 2 csésze főtt csicseriborsó
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál tahini paszta
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 marék zöldpetrezselyemlevél
- Só bors
- Díszítéshez: apróra vágott újhagyma
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A céklát és a paprikát 3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát 4 gerezdre vágjuk.
- Ezeket egy tepsibe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk az olajjal.
- A sütőben kb 25 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a héjakat.
- A zöldségek húsát egy aprítógépbe tesszük, és krémessé pürézzük.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, néhány darabot félretesszük a díszítéshez. A többit hozzáadjuk a céklakrémhez, a tahinivel, római köménnyel, citromlével és petrezselyemmel együtt.
- Addig pürézzük, amíg egy kissé érdes krémet kapunk – lehet, hogy adni kell hozzá kevés vizet, ha nem elég krémes.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
- Apróra vágott újhagymával és a félretett csicseriborsóval megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu