
Ez a spenótos sajtos tészta garnélával és a híres svájci Gruyère sajttal készül, ami helyettesíthető ementáli vagy bármi hasonló diós sajttal. Ami a tésztát illeti, bármilyen olaszos száraz tészta használható a recepthez– spagetti, penne vagy különleges verziók. A garnélarák lehet nyers vagy előfőzött (ami már rose színű), de ha előfőzöttet használunk, akkor ezeket a végén kell a sajtos mártáshoz adni, hogy csupán átmelegedjen (különben rágós lesz ha megint megfőzzük!). Ideális különleges alkalmakra, pl évfordulókra, Valentin napra, anyák napjára.
Hozzávalók
- 200 g tisztított királyrák (kb.)
- 1 fej mogyoróhagyma vagy ½ fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ piros kaliforniai paprika
- 1 csipet cayenne chilipaprika
- 1 csipet szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 100 g spenót
- 75 g gruyere sajt, reszelve
- 250 g tetszőleges tészta
- Tálaláshoz: frissen őrölt fekete bors, parmesan sajt
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük.
- Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást:
- A hagymát, fokhagymát és a paprikát apróra vágjuk.
- Egy nagy, sekély lábasban felhevítünk egy kanál olívaolajat, és ebben kb 5 percig puhára dinszteljük a hagymát és a pirospaprikát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és 30 másodpercig kevergetjük, majd hozzáadjuk a spenótot, citromlevet és kevés vizet.
- Lefedve 3 percig főzzük, amíg a spenót megfonnyad.
- Hozzáadjuk a garnélákat, lefedjük és további 3 percig főzzük, amíg a garnélarák színe megváltozik.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, szerecsendiót, cayenne-t és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Adunk hozzá egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, majd feljebb állítjuk a hőfokot, és óvatosan addig keverjük, amíg egy krémes mártást nem kapunk.
- A tésztát lecsepegtetjük, és a garnélarákos mártáshoz adjuk a reszelt citromhéjjal együtt.
- Óvatosan átforgatjuk, majd ízlés szerint borssal és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
