A jackfruit, a jákafa gyümölcse, a vegán és húsmentes étrendek egyeik alapétele, ami nagyon jó húshelyettesítő. Ez a spenótos jackfruit hamburger finom, és meglehetősen laktató is. Tálalhatjuk zsemlében (ami lehet gluténmentes is) vagy sült krumplival, sült édesburgonyával vagy zöldsalátával. A masszát és a pogácsákat előre elkészíthetjük, akár előző nap, így a sütés csak pár percet vesz igénybe. Ideális bulikra, összejövetelekre, kerti partikra.
Hozzávalók
- 1 konzerv jackfruit, lecsepegtetve
- 1 grillezett vagy pirított hagyma
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 marék bazsalikom vagy zöldpetrezselyem, apróra vágva
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk szárított oregánó
- 2 evőkanál őrölt lenmag 5 evőkanál meleg vízzel elkeverve (lásd lentojás>>
- 1 evőkanál sűrített (aszalt) paradicsom
- 1 csésze csicseriborsó liszt
A spenóthoz:
- 250 g spenót
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- ¼ teáskanál cayenne vagy 1 teáskanál füstölt paprika
- Só, bors
- 1 tk balzsamecet
- Összeállításhoz: zsemle, saláta, uborka, paradicsom, chili szósz/ketchup stb.
Elkészítés
- Először elkészítjük a spenótot. Egy serpenyőben felhevítünk egy kanál olajat, hozzáadjuk a fokhagymát, és néhány másodpercig kevergetjük, majd hozzáadjuk a paprikát vagy cayenne-t. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a spenótot, balzsamecetet, és lefedjük. Alacsony hőfokon 3-5 percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzhelyről.
- A jackfruitot egy aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a pirított hagymát, fűszernövényeket és a fűszereket, majd pár másodpercig pürézzük. Hozzáadjuk a spenót felét (szaft nélkül) és ismét pürézzük.
- A masszát egy keverőtálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a lentojást. Ízesítjük sóval és borssal, majd összekeverjük.
- Tíz percig pihentetjük.
- Keverünk hozzá annyi csicseriborsólisztet, hogy egy ragadós, formálható masszát kapjunk – lehet, hogy egy csészénél kevesebbre lesz szükségünk.
- A tenyereink között pogácsákat formázunk, majd forró olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.
- Közben félbevágjuk, majd megpirítjuk a zsemléket, és előkészítjük a salátaleveleket, szószokat, feltéteket.
- A maradék spenótot, ha szükséges, felmelegítjük.
- A pogácsákat a spenóttal és egyéb elemekkel a zsemlében (vagy sült krumplival) tálaljuk .
Kapcsolatos receptek
Zest.hu