Ez a spanyol héjában sült töltött burgonya egy családi kedvenc, amit két felvonásban is el lehet készíteni. Az egészben sült burgonyát napokkal korábban el lehet végzeni (bár akkor érdemes, amikor a sütőnkben valami mást is sütünk, így az alsó polc felhasználható a burgonyák sütésére). Csirke helyett más, mardék hús is alkalmazható.
Hozzávalók
- 2 nagy burgonya
- 1 lilahagyma
- 10 dkg chorizo főzőkolbász vagy hasonló
- ½ bögre aprított maradék sült/grillezett csirke
- 1 grillezett paprika (üvegből is jó)
- 1 marék zöld olajbogyó
- Só, bors
- Díszítésnek apróra vágott petrezselymet
Elkészítés
- Megmossuk és szárazra töröljük a burgonyákat, majd villával megszurkáljuk őket.
- Enyhén kiolajozott tepsire helyezzük őket. Kb. 1 órán át, közepesen forró sütőben sütjük, amíg a krumpli megpuhul (hústűvel leteszteljük). Hűlni hagyjuk, majd hűtőben tárolhatjuk max 3 napig.
- A kihűlt burgonyát félbevágjuk (hosszában). Egy kanál segítségével kikanalazzuk a burgonya húsát.
- Egy kis olajjal a héjakat bedörzsöljük, majd bőrrel lefelé egy enyhén olajozott tepsire helyezzük őket. 10 percig sütjük 170-190 C fokon, amíg ropogós és aranybarna lesz.
- Közben a hagymát és a chorizót felaprítjuk, és egy serpenyőbe tesszük.
- A serpenyőt felhevítjük, és addig sütjük, amíg a hagyma megpuhul és a kolbász kiengedi a zsírját.
- A grillezett paprikát vékonyan felszeleteljük.
- A burgonya húsát villával pépesítjük egy keverőtálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a csirkehúst, az olajbogyót és a grillezett paprikát. Belekeverjük a hagymás kolbászt, a kiengedett zsírral együtt.
- Alaposan összekeverjük a tölteléket. A ropogós burgonya héjakat óvatosan megtöltjük ezzel.
- A sütőben körülbelül 10-20 percig sütjük, hogy átmelegedjenek.
- Melegen, a tetejére szórt apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk (vagy reszelt Manchego sajttal is lehet).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu