Vasárnap mindenki pihenni szeret, így egyszerűen összedobható ételek vagy egytálételek a legnépszerűbbek. Ez a sörben sült édesköményes sertéskaraj két és fél órán át sül, de közben nincs mit tenni, lehet pihenni! Megéri azonban várni, mert a hús puha és nagyon finom lesz! A rakott zöldségekhez burgonyát is adhatunk, és más típusú babot is használhatunk. Salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 kisebb, csontozott sertéskaraj
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ zellergumó
- 1 édeskömény
- 2 tk édesköménymag, enyhén összetörve
- 1 sárgarépa
- 1 babérlevél
- 1 pohár sör (vagy almabor)
- 1 bögre lóbab vagy szójabab
Elkészítés
- A karajt bőrrel lefelé egy serpenyőbe tesszük, és ropogósra sütjük, majd minden oldalon a húst enyhén világosra barnára sütjük. Félretesszük.
- Közben meghámozzuk és felszeleteljük a hagymát, édesköményt, zellert és a sárgarépát.
- Egy mély, tűzálló tál alját a zöldségekkel rétegesen befedjük. Közéjük dugjuk a fokhagymát. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, az édesköménymag felét a rakott zöldségekre szórjuk. Felöntjük a sör felével.
- A sütőt, 160 C fokra bemelegítjük.
- Amikor kissé kihűlt a hús, bedörzsöljük egy kis olajjal (vagy vajjal), sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a maradék édesköménymaggal.
- A karajt a zöldségek tetejére helyezzük. Hozzáadjuk a babérlevelet.
- A tálat fedővel vagy fóliával lefedjük, majd kb. 2 órán át sütjük. Egy óra sütés után leöntjük a maradék sörrel.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a babot, és további 20-30 percig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhultak.
- Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. Köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu