
Ha egy gyors és egyszerű vacsorát vagy ebédet szeretnénk az asztalra varázsolni, akkor ezt a francia receptet érdemes kipróbálni. Ez a sertéskaraj rozmaringos gombamártásban sütve lesz omlós és krémes, annak ellenére hogy tejszín nélkül készül ugyanis a főtt krumpli főzővizének a keményítőtartalma segít a mártás besűrűsödésében. De adhatunk hozzá kukorica alapú étezési keményítőt vagy főzőtejszínt, ha a tej nem jelent problémát. Krumplipürével vagy főtt krumplival tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 szelet sertéskaraj
- 3 evőkanál dijoni mustár
- 1 rozmaring ág levelei
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 100 g csiperkegomba
- ½ citrom leve
- Só és bors
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
- A sertéskarajokat egy lapos tálba tesszük, és adunk hozzá két kanál mustárt és egy fokhagymát (préselve). Alaposan bevonjuk a hűsszeleteket ezzel, majd legalább 30 percig pácoljuk.
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és a rozmaringleveleket felaprítjuk.
- A gombákat vékonyan felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és puhára pároljuk benne a hagymát kb.öt percig, majd hozzáadjuk a gombát és a rozmaringot.
- Lefedve 5 percig pároljuk.
- A gombát és a hagymát a serpenyő egyik oldalára húzzuk, majd a sertésszeleteket a másik oldalra tesszük (ha szükséges adhatunk hozzá kevés olajat). A maradék fokhagymát és a citromlevet a gombás keverékbe keverjük.
- Lefedve 3 percig sütjük, majd megfordítjuk a karajszeleteket és további 3 percig sütjük.
- A maradék mustárt a gombához adjuk, majd öntünk hozzá egy kis pohár vizet (talán kevés étkezési keményítővel elkeverve), krumplis főzővizet, fehérbort vagy alaplevest. Borsozzuk (sózni nem szükséges, mert a dijoni mustár nagyon sós – de azért kóstoljuk meg.)
- Feljebb állítjuk a hőfokot, és a mártást krémesre csökkentjük, miközben folyamatosan forgatjuk a hússzeleteket, hogy kicsit megpiruljanak (de ne süssük túl őket!).
- A karajszeleteket egy tányérra kiszedjük pihenni, és szükség esetén tovább főzzük a gombamártást, amíg besűrűsödik.
- A sertéskaraj szeleteket a krémes gombamártással és zöldpetrezselyemlevelekkel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
