Goa, Indai legkisebb állama, különleges gasztronómiájáról híres, innen származik például a világhírű Vindaloo. A goai konyha egyik jellegzetessége, hogy sertéshúst is fogyasztanak, ugyanis a csípős fűszerek elpusztítanak minden fertőzést, amit általában a disznók elkapnak. Ez a sertés curry goai módon készül, de egy enyhébb változat, mégis megőrzi a gazdag és ízletes fűszerességét.
A főzésnek két szakasza van. Az első, mint általában, kuktában készül, de egy normál, nehéz aljú lábas is alkalmazható hozzá. A második rész, egy mély serpenyőben készül, ami hasonlít a wok-hoz. Ezt az indiaiak „temperálásnak” hívják, amivel az ételeket illatos, fűszeres ízvilággal gazdagítják. Basmati rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók
- 500 g kockára vágott sertés lapocka vagy comb
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 cm friss gyömbér, apróra vágva
- ¼ tk kurkuma por
- 2 tk őrölt koriander
- 2 tk garam masala
- ½ tk vörös chili por
- 200 ml víz
Temperáláshoz:
- 1 evőkanál olaj
- 1 babérlevél
- 1 fahéjrúd
- 1 tk édesköménymag
- 1 hagyma apróra vágva
- ¼ tk kurkuma por
- ½ teáskanál koriander por
- 1 tk garam masala
- ½ teáskanál vörös chili por
- Maréknyi apróra vágott friss koriander
- 250 ml kókusztej (konzerves)
Elkészítés
- A sertéhez szükséges hozzávalókat, a víz kivételével, egy kuktába vagy egy lábasba tesszük, és közepes lángon addig keverjük, amíg a hús színe megváltozik, és a fűszerek jól bevonják a sertésdarabokat.
- Hozzáadjuk a vizet, és nyomás alatt körülbelül 15 percig főzzük. Ha lábasban főzünk, akkor felforraljuk, majd fedő alatt egy órán át rotyogtatjuk, időnként megkeverve.
- Amikor a hús már majdnem megfőtt, az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük. Kevergetve pár percig megpirítjuk benne a babérlevelet, fahéjrudat és az édesköménymagot, majd a hagymát.
- Hozzáadjuk az őrölt kurkumát, az őrölt koriandert, a garam masala-t és a chili port. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel. 3 vagy 4 percig főzzük, amíg szépen besűrűsödik.
- Hozzáadjuk a főtt sertéshúst és az apróra vágott koriandert. Alacsony hőfok felett jól összekeverjük.
- Ízlés szerint fűszerezzük, és apróra vágott friss korianderrel díszítve tálaljuk, raita és mangó chutney kíséretében.
Kapcsolatos receptek