Ez a sárgarépa, zeller és újhagyma saláta tökéletes hamburgerekbe, tortilla tekercsekbe, pita kenyérbe, szendvicsekbe. Felvágottak és sajtok mellé is találhatjuk savanyúságként. Légmentesen záródó, sterilizált üvegben hetekig tárolható.
Hozzávalók
- 1 csésze reszelt vagy gyalult sárgarépa
- 2 szál zellerszár, apróra vágva
- 4 szál újhagyma apróra vágva
- 100 ml fehérbor ecet
- 50 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- ½ teáskanál koriandermag
- ½ teáskanál mustármag
- 1 cm-es darab gyömbér, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 csipet chili pehely
- 1 csipet só
- Friss fűszernövények a tálaláshoz
Elkészítés
- Az ecetet és a vizet egy lábasba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, fűszermagokat, chili pehelyt, sót, gyömbért és a fokhagymát. Keverés közben felforraljuk. Amikor a cukor feloldódott, lekapcsoljuk a tűzhelyt és hagyjuk kicsit hűlni.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, zellerszár és újhagyma darabokat, majd lefedjük. Pihentetjük legalább 30 percig – ha időnk engedi, még tovább.
- Leszűrjük egy szitán egy tálba, és adunk hozzá apróra vágott friss zöldfűszereket, például zöldpetrezselymet, koriandert, bazsalikomot, mentát vagy kaprot.
- Vagy átszedjük egy sterilizált üvegbe, és leöntjük annyi főzőlével, hogy éppen ellepje. Légmentesen lezárjuk és hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu