A dhal/dal/dahl az egyik legnépszerűbb főzelékszerű indiai étel, amit nagyon egyszerű elkészíteni! Ez a sárgarépa és póréhagyma dhal nem a hagyományos módszerrel készül, ugyanis a fűszerekkel egyszerre főzzük. Tálaljuk köretként egy indiai menüben vagy főételként basmati rizzsel vagy naan kenyérrel.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy szál póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér ( 2cm)
- 2 szál sárgarépa
- 1 tk koriandermag
- 1 tk római köménymag
- 1 tk mustármag
- 1 tk kurkuma
- 1 tk garam masala fűszerkeverék
- 1½ teáskanál fűszerpaprika
- 4 db curry levél
- 1 db csillagánizs
- 1 db fahéj
- 1 bögre vöröslencse
- 1 bögre apróra vágott érett paradicsom
- Víz, körülbelül 3-4 bögre
- Só bors
Elkészítés
- A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felszeleteljük, majd a fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd a póréhagymát 5 percig megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a gyömbért, sárgarépát, fokhagymát és az összes fűszermagot. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket, és megint átkeverjük.
- Hozzáadjuk a lencsét, csillagánizst, fahéjat és az apróra vágott paradicsomot.
- Adunk hozzá annyi vizet, hogy mindent jól ellepjen. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd fedő alatt, alacsony hőfokon körülbelül 25-30 percig főzzük, amíg sűrű főzeléket kapunk.
- Ha simább dhalt szeretnénk, kidobjuk a fahéjat és a csillagánizst, majd botmixerrel kissé pürézzük a főzeléket.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu