Ez a sárgaborsó dhal karfiollal kiegészítve az indiai dal tadka érdekes változata. Egészséges, laktató, szénhidrátszegény, gluténmentes, vegán, mégis nagyon finom. Tálalhatjuk egy indiai menü részeként, vagy rizzsel vagy naan kenyérrel egy gyors és egyszerű ebédre/vacsorára.
Hozzávalók
- 1 bögre feles sárgaborsó
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 3 bögre víz
- ½ teáskanál kurkuma por
- 1 csipet chili por (vagy paprika)
- 2 cm-es darab gyömbér, apróra vágva
- 1 db babérlevél
- 1 db csillagánizs
- Só, bors ízlés szerint
- 2 bögre karfiol rózsa
- 2 evőkanál apróra vágott koriander
- Fél citrom vagy lime leve
- Díszítéshez: aprított korianderlevél
Tadkához:
- 1 tk római köménymag
- 1 tk mustármag
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 cm gyömbér, apróra vágva
- 1 piros chili apróra vágva (vagy ½ teáskanál chili pehely)
- 6-7 db currylevél
- ½ teáskanál garam masala por
Elkészítés
- A sárgaborsót egy éjszakán keresztül beáztatjuk, majd másnap lecsepegtetjük.
- A sárgaborsót és a 3 bögre vizet egy vastag alapú lábasban felforraljuk, majd szűrőlapát segítségével eltávolítjuk a keletkezett a habot.
- Hozzáadjuk a gyömbért, kurkumát, chiliport, babérlevelet és a csillagánizst, majd lejjebb állítjuk a hőfokot és 35 percig rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a karfiolt és a sárgarépát, és további 10 percig főzzük, amíg minden megpuhult.
- Közben elkészítjük a tadkát. A római köménymagot és a mustármagot egy tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül kissé megpirítjuk. Amikor kezdenek pattogni, egy tálba kiszedjük őket.
- Ugyanebben a serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára sütjük a hagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chilit, és még egy percig keverjük, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg. Hozzáadjuk a curry leveleket, a pirított római kömény- és mustármagot, majd a garam masala port. Néhány másodpercig keverjük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Amikor a sárgaborsó és a karfiol megpuhult, hozzáadjuk a tadka keveréket és jól összekeverjük.
- Citromlével és korianderlevéllel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu