Ez a sárgabarackos pisztáciás gofri ideális egy különleges reggelire, de desszertként is tálalhatjuk egy hétvégi ebéd végén. Ízlés szerint adhatunk hozzá vaníliakrémet vagy tejszínhabot. A recept tejmentes, de használhatunk tehéntejet is, ha a tejtermék nem jelent problémát.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- ½ csésze pisztácia mag
- 6 db szárított sárgabarack
- 2 tk sütőpor
- 2 tojás
- 1 csésze mandulatej
- 1 tk napraforgóolaj
- 1 tk vanília esszencia
A barack feltéthez:
- 8 friss sárgabarack vagy 1 kis doboz sárgabarack befőtt
- 2 evőkanál muscovado cukor
- 1 evőkanál méz
- ½ citrom leve
- 3 evőkanál alma vagy baracklé
Elkészítés
- A lisztet, tojást, sütőport, vaníliaesszenciát, pisztáciát és a tejet egy turmixgépben néhány másodpercig pürézzük, majd adunk hozzá olajat, és ha szükséges, még több tejet, hogy egy sűrű, de önthető tésztát kapjunk.
- A gofrisütőt előmelegítjük. Amikor forró, belekanalazzuk a tésztát és lezárjuk. A gép utasításait követve körülbelül 3-5 percig sütjük a gofrit – kívül aranybarnának és ropogósnak, belül puhának kell lenniük. A keverékből 3 vagy 4 gofrit kapunk, a gofrisütő méretétől függően.
- Közben elkészítjük a feltétet.
- A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, és újra félbevágjuk a feleket.
- Ezeket egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a gyümölcslevet vagy befőttlevet, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, mézet és a citromlevet. Körülbelül 5-8 percig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk, és a sárgabarack megpuhul.
- A gofrit a sárgabarackkal és pisztácia szemekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu