Ez a sajtos karfiolos makaróni a híres étel angol Cauliflower cheese és az amerikai Mac& Cheese ötvözete. Egyszerű és finom, ha szükséges, használhatunk gluténmentes makarónit is az elkészítéséhez. Továbbá maradék főtt tésztával is elkészíthető. Kétféle sajtot alkalmaztam, de elég csupán Cheddar is. Tálalhatjuk vegetáriánus főételként, zöldsalátával; vagy köretként grillkolbász, sült hús, fasírt, húsgolyók stb mellé.
Hozzávalók
- 200 g makaróni
- 1 kisebb fej karfiol
- 2 kocka vaj
- 2 evőkanál kukorica alapú étkezési-keményítő
- 2 tk dijoni mustár
- 1 babérlevél
- 400 ml tej
- 50 g érett Cheddar
- 35 g reszelt parmezán
Elkészítés
- A makarónit a csomagoláson feltüntettet utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük és fedő alatt melegen tartjuk. Ezt előre el lehet végezni, és a hűtőben 3 napig tárolhatjuk.
- A karfiolt kis rózsákra tépjük, majd a szárát felaprítjuk. Forrásban lévő víz felett körülbelül 5 percig gőzöljük, vagy forrásban lévő vízben 3 percig blansírozzuk. Lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 2 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a babérlevelet, majd fokozatosan a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy egy sima, csomómentes mártást kapjunk.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Addig keverjük, amíg egy sűrű mártást nem kapunk, majd hozzáadjuk a karfiolt és a makarónit. Jól összekeverjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A keveréket enyhén kivajazott tűzálló edénybe öntjük, a babérlevelet eltávolítjuk.
- Megszórjuk parmezán vagy cheddar sajttal.
- A sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu