Ez a rozmaringos focaccia tönkölylisztből készül, így egészségesebb a szokásosnál. Én kenyérsütő gépet alkalmaztam a tészta készítéséhez, de ez nem szükséges, csak egy kicsit gyorsabb a folyamat. Továbbá sütés előtt olajbogyókat nyomtam a tésztába, de ez lehet más is pl grillezett paprika, aszalt paradicsom, fokhagyma darabok stb.
A tésztához:
- 1 csésze víz
- 1 evőkanál olvasztott vaj vagy olíva olaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk instant élesztő
A feltéthez:
- Fekete, magozott olajbogyók (vagy grillezett paprika, aszalt paradicsom, fokhagyma darabok stb)
- Olivaolaj
- 2 evőkanál friss, apróra vágott rozmaringlevél
Elkészítés
Kenyérsütő géppel:
- Minden hozzávalót a sütőformába teszünk, a gépet a tésztaprogramra állítjuk.
- A program végén a tésztát egy enyhén kiolajozott tepsibe áttesszük (ez lehet téglalap vagy kör alakú).
- Olajjal megkenjük a tetejét, letakarjuk egy konyharuhával, és 15 percig pihentetjük.
Ha nincs kenyérsütőgépünk:
- Az élesztőt, vizet, cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk.
- Kiolajozott keverőtálba tesszük a tésztát, letakarjuk egy tányérral, és körülbelül 60 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
- Lisztezett lapos felületre borítjuk, és körülbelül 5 percig dagasztjuk. Nagy gombócot formálunk belőle, kissé megolajozzuk, majd 30 percig meleg helyen pihentetjük.
- A tésztát téglalap vagy kör alakú tepsibe tesszük. Olajjal megkenjük a tetejét, lefedjük egy konyharuhával, és 15 percig pihentetjük.
Focaccia sütése:
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A tetejére szórjuk az aprított rozmaringot, majd a tésztába nyomunk néhány olajbogyót. Frissen őrölt borssal meghintjük.
- A sütő közepén kb. 10-15 percig sütjük szép világosbarnára sütjük.
- Hűlni hagyjuk, majd hasábokra szeleteljük.
Kapcsolatos receptek
- Olasz receptek
- Kenyér receptek
Zest.hu