
A puliszka (kukoricakása) egy kiadós, gluténmentes köret, amit az olaszok megdermedve és sütve is imádnak. Ezek a ropogós puliszkarudak (polenta chips) kiválóan helyettesítik a sült hasábburgonyát. Tálalhatjuk előételként pikáns mártogatósok kíséretében, köretként grillezett/sült húsok vagy halak mellé, vagy nassolnivalóként is remek a nap folyamán. A puliszka glutén- és tejmentes (ha vízben vagy alaplevesben főzzük), így remek fogás vegán, egészségtudatos és glutén/tejmentes étrendekben. Ez egy alaprecet, amit könnyen fel lehet dobni. Pl a kásához adhatunk reszelt sajtot, aprított friss zöldfűszereket, szárított fűszereket (pl majoránna), préselt fokhagymát, fűszerporokat (pl paprika), chilit, reszelt citromhéjat stb. A sütés során az olajhoz adhatunk fokhagymát vagy fűszernövényeket (rozmaring, kakukkfű).
Hozzávalók
- 150 g durva őrlésű kukoricadara (polenta)
- 450 ml zöldség alapleves
- Olaj vagy olajspray a sütéshez
Elkészítés
- Az alaplevest egy lábasban felforraljuk.
- Belekeverjük a kukoricadarát, majd a tűzhelyt alacsony hőfokra állítjuk.
- Körülbelül 10 percig főzzük, miközben folyamatosan keverjük.
- Amikor a kukoricadara besűrűsödik és könnyen elválik az edény falától, lehúzzuk a lábast a tűzhelyről.
- A kukoricakását egy enyhén olajozott lapos edénybe kanalazzuk, majd egyenletesre elsimítjuk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtősszekrénybe tesszük 30 percre.
- A megdfermedt kukoricakását 2 cm-es hasábokra vágjuk, majd serpenyőben, vagy egy tepsiben a sütőben,vagy egy forrólevegős sütőben aranybarnára sütjük.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
