Ez a rizssaláta lencsével és céklával tökéletes maradék rizs felhasználására. Én barna rizst alkalmaztam, de basmati, jázmin vagy más rizsfajta is jó. Melegen tálalhatjuk egy könnyű vegán ebédre, vagy grillezett hús/hal köreteként, vagy hideg salátaként egy büféasztalon.
Hozzávalók
- 1,5 bögre főtt barna rizs
- 1 konzerv barna lencse, lecsepegtetve
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 marék apróra vágott fodros kel vagy spenót
- ½ bögre zöldség alapleves
- 2 ek prított friss zöldűszer, ízlé szerint
- 4 db vörösborecetben vagy hasonló pácolt cékla
Elkészítés
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és kevergetve 30 másodpercig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a lencsét és az ecetet, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a kelkáposztát és az alaplevest.
- Lefedve 5 percig főzzük, majd beleforgatjuk a rizst. Adunk hozzá még alaplevest, ha túl száraz – de ne legyen túl szaftos sem!
- Átmelegítjük néhány percig. Közben a céklát gerezdekre vágjuk.
- Belekeverjük az apróra vágott zöldfűszert, hozzáadjuk a céklát és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu