Ez a rizssaláta babbal és sült céklával recept egész évben egy szuper köret vagy vegán főétel. Nyáron zsenge bébi céklával szoktam elkészíteni, és hideg salátaként tálalom grillezett steak vagy füstölt makréla mellé. Télen érdemes melegen fogyasztani, amit ki lehet egészíteni rukkola vagy vízitorma levelekkel.
Hozzávalók
- 1 bögre főtt barna rizs
- 2 fej közepes cékla
- 1 fej lilahagyma
- 1 piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 1 tk szárított majoránna vagy oregánó
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál repceolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál Kikkoman szójaszósz
- ½ konzerv vörösbab, lecsepegtetve
- Zöldpetrezselyem levelek (vagy egyéb friss zöldfűszer)
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- A céklát és a lilahagymát vékony gerezdekre, a kaliforniai paprikát szeletekre vágjuk. Mindezeket egy tepsibe tesszük, majd hozzáadjuk az olajat, fűszernövényt, ecetet, szójaszószt és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk.
- Az edényt lefedjük alufóliával, majd 30-45 percig sütjük, vagy amíg a cékla megpuhul, de még harapós.
- Amikor a zöldségek elkészültek, hozzáadjuk a rizst és a lecsepegtetett babot. Alaposan összekeverjük.
- Ha melegen szeretnénk tálalni, akkor visszatesszük a sütőbe kb 5-10 percre (lefedve), hogy átmelegedjen.
- Belekeverjük a friss zöldfűszert, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu